Page 4 of 18 FirstFirst 1234567814 ... LastLast
Results 46 to 60 of 268
  1. #46
    Joined
    Sep 2001
    Location
    Toronto, CANADA
    Posts
    1,392

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Hi Ned,

    Thanks for this post. It worked! AHCI adds 10 more seconds for booting, but the load time appears to feel a tad faster. Maybe it is a placebo effect.

    +1 on updating your tip to include "All this process worth nothing if you forget at the end to go to device manager, double klick your hard-drive(s) under "disk drivers", go to "policies" tab and mark "Enable write caching for this disk" (I recommend adding this to the guide)"

    Presumably this means using the onboard HDD cache?
    Intel E6750 C2D
    400x8 (3.2GHz) 32C idle/58C Load @ stock 1.31V/HSF | Gigabyte DS3R Rev 1 bios F13 | OCZ XTC Rev 2 @4-4-4-15 | Antec Sonata 3 500W | Palit 8800GT driver v.169.21 | WD 500GB | 22" 226BW | Logitech x-540 5.1

    AMD64 (754) 3000+ @2GHz |
    | ASUS K8N-E DLX BIOS 1.11 | 512x 2 OCZ Premier DDR400 2.5-3-3-7 | Antec Sonata 380W | 9600 Pro 128MB | 19" 930B

  2. #47
    Joined
    Jul 2001
    Location
    UK
    Age
    49
    Posts
    20,231

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by chrispycrunch View Post
    +1 on updating your tip to include "All this process worth nothing if you forget at the end to go to device manager, double klick your hard-drive(s) under "disk drivers", go to "policies" tab and mark "Enable write caching for this disk" (I recommend adding this to the guide)"
    Done, and thanks to einshem for the tip

  3. #48
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    1

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Hi!

    I am French, so my english level is bad so ...

    I have windows 2003 Enterprise 64 Bits with this motherboard:

    Intel Server Board 5000 VSA 4 DIMM

    I have download that:

    http://downloadcenter.intel.com/conf...Name=&lang=fra

    Then I dezip, then I copy the file IaStor.sys (64 bits) to C:\Windows\System32\drivers\

    Then I
    copy the following registry file to your desktop (copy and paste into notepad) and save as ahci.reg

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_2922&cc_0106]
    "Service"="iaStor"
    "ClassGUID"="{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor]
    "Type"=dword:00000001
    "Start"=dword:00000000
    "Group"="SCSI miniport"
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"="system32\\drivers\\iaStor.sys"
    "tag"=dword:00000019
    "DisplayName"="Intel AHCI Controller"

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters]
    "queuePriorityEnable"=dword:00000000

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Enum]
    "0"="PCI\\VEN_8086&DEV_2922&SUBSYS_B0051458&REV_02\\3&13c0b0c5&0&FA"
    "Count"=dword:00000001
    "NextInstance"=dword:00000001


    But I am not sure is the correct for my motherboard.

    Then I double clic on the file to add in registery

    Then I reboot, and in the bios I put AHCI Enable

    Then The pc run and I see the logo Windows 2003 during 5 s then blue screen and the system reboot.

    Where is the problem?

    Thanks

  4. #49
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    2

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    sry i ran into this articles and want to do this for my self too as im caught in ide mode on xp pro 32bit and want achi. my question is what do you mean by extraction the file with the -a switch. i don't get it. the matrix storage driver that is.........i understand all the rest but extraction with the -a is new too me and i googled and couldn't come up with anything.

  5. #50
    Joined
    Jul 2001
    Location
    UK
    Age
    49
    Posts
    20,231

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by delpillar View Post
    sry i ran into this articles and want to do this for my self too as im caught in ide mode on xp pro 32bit and want achi. my question is what do you mean by extraction the file with the -a switch. i don't get it. the matrix storage driver that is.........i understand all the rest but extraction with the -a is new too me and i googled and couldn't come up with anything.
    You need to type that command at command prompt window. It will extract the archive without installing the drivers.

  6. #51
    Joined
    Sep 2001
    Location
    Toronto, CANADA
    Posts
    1,392

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by delpillar View Post
    sry i ran into this articles and want to do this for my self too as im caught in ide mode on xp pro 32bit and want achi. my question is what do you mean by extraction the file with the -a switch. i don't get it. the matrix storage driver that is.........i understand all the rest but extraction with the -a is new too me and i googled and couldn't come up with anything.
    The files will be extracted in to C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager
    Intel E6750 C2D
    400x8 (3.2GHz) 32C idle/58C Load @ stock 1.31V/HSF | Gigabyte DS3R Rev 1 bios F13 | OCZ XTC Rev 2 @4-4-4-15 | Antec Sonata 3 500W | Palit 8800GT driver v.169.21 | WD 500GB | 22" 226BW | Logitech x-540 5.1

    AMD64 (754) 3000+ @2GHz |
    | ASUS K8N-E DLX BIOS 1.11 | 512x 2 OCZ Premier DDR400 2.5-3-3-7 | Antec Sonata 380W | 9600 Pro 128MB | 19" 930B

  7. #52
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    2

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    o.k.........i get it now......thanks for help......i did it and now it works i have ahci sata in my device manager...............now this may seem weird but i would like to do a test with and with out ncq just for my own personal interest.......i don't seem to find where to disable or enable......my hdtune 2.54 says it's supported but not enable.........i just figured this out now so i will google around more and stuff. thanks.

  8. #53
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    1

    Talking Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    I read this and took the procedure and applied it to my system.

    I have an Asus M3A motherboard with an ATI SB600 chipset. I downloaded the official x64 driver for the AHCI controller, and then wrote this reg based off of the .inf in the driver source:

    Code:
    Windows Registry Editor Version 5.00
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_1002&dev_4380&subsys_82311043]
    "Service"="ahcix64"
    "ClassGUID"="{4D36E97B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ahcix64]
    "Type"=dword:00000001
    "Start"=dword:00000000
    "Group"="SCSI miniport"
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"="system32\\drivers\\ahcix64.sys"
    "tag"=dword:00000019
    "DisplayName"="ATI AHCI Compatible RAID Controller"
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ahcix64\Parameters\PnpInterface]
    "5"=dword:0x00000001
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ahcix64\Settings\CAM]
    "EnableALPEDisableHotplug"=dword:0
    "EnableCCC"=dword:1
    "CCCTimeoutValue"=dword:10
    "CCCCompletionValue"=dword:32
    "NCQEnableDiskIDBits"=dword:0
    "EnableHIPM"=dword:0
    "EnableDIPM"=dword:0
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ahcix64\Enum]
    "0"="PCI\\VEN_1002&DEV_4380&SUBSYS_82311043\\3&13c0b0c5&0&FA"
    "Count"=dword:00000001
    "NextInstance"=dword:00000001
    I first had to identify my device with linux, to the tune of
    Code:
    sudo lspci -vvnn | less
    The official driver has dozens of device entries and I wasn't about to do them all. This means anyone else that wants to use this probably has to change the device number to match what they have.

    But it worked on the first try. WHOO. Other than the code, the procedure is the same as the original post.

  9. #54
    Joined
    Feb 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    1

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Great work Ned !

    Shortly ... woooorks just fine on Asus P5E WS Professional ... no probs at all ... thankyou !!

    /bush

  10. #55
    Joined
    Jul 2001
    Location
    UK
    Age
    49
    Posts
    20,231

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by bushviper View Post
    Great work Ned !

    Shortly ... woooorks just fine on Asus P5E WS Professional ... no probs at all ... thankyou !!

    /bush
    Thanks, glad it worked for you and thanks for sharing your results

  11. #56
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    1

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by bushviper View Post
    Great work Ned !

    Shortly ... woooorks just fine on Asus P5E WS Professional ... no probs at all ... thankyou !!

    /bush
    I also have an Asus P5E WS Professional. May I ask: did you choose to enable AHCI mode after installing Windows because you ran into trouble with F6 during installation?

  12. #57
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    2

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by Ned Slider View Post
    Not sure if this has been posted before, but I managed to successfully enable AHCI mode after installing Windows. Here's how...
    Confirmed working on Abit IP35 Pro Rev1.1 w/
    RAID/AHCI Software - Intel® Matrix Storage Manager v7.8.0.1012 (11/9/2007 )
    Thanks Ned Slider You da man

  13. #58
    Joined
    Jul 2001
    Location
    UK
    Age
    49
    Posts
    20,231

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Quote Originally Posted by BssKozz View Post
    Confirmed working on Abit IP35 Pro Rev1.1 w/
    RAID/AHCI Software - Intel® Matrix Storage Manager v7.8.0.1012 (11/9/2007 )
    Thanks Ned Slider You da man
    Brilliant!

    Thanks for sharing your result

  14. #59
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    49

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Hey, thank you very much!
    The first procedure (page 1 of this thread) has worked also here for Asus Maximus Formula (Intel X38), with Western Digital SATA-II disks!
    OS: Windows XP Pro SP2 32 bit.

    It enabled the AHCI mode, it found the drives as " ich9 sata AHCI Controller ".
    Now the hard disks are running in SATA-II mode!
    Also the dvd writer is now SATA.

    And it seems to be faster, also the defrag!

    Thank you.
    Last edited by drywood; 02-20-2008 at 01:08 AM.

  15. #60
    Joined
    Feb 2008
    Posts
    1

    Re: HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows

    Thank you very much for posting this, got me out of a big hole. Worked flawlessly on an Optiplex 755 which I needed to re-image.
    hp

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •