Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Joined
    Aug 2003
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    720

    eSATA on Maximus Acting Up

    I recently moved my HTPC components into my desktop case, everything seems good, except that I find eSATA to be troublesome. Basically I'll copy files from an HDD connected via eSATA to my local HD and it'll often just stop. If I wait a while, it'll eventually kick in at a low speed of 3MB/s and accelerate back up to normal speeds, gradually.
    I've always found eSATA on the X38 to be very flakey, as has my bro in law on his Gigabyte board, but I never had this type of issue.

    eSATA is coming from a connecter on my CM-690 case, connected to the 4th port on the Maximus, using the latest BIOS running AHCI on Vista Ultimate 64bit.
    I'm using the latest Intel Matrix Storage Manager software.

    Edit: forgot to mention, using a Vantec NexStar 3 enclosure and I've tried 2 diff HDDs.

    Anyone have any ideas what would be causing this type of behaviour, and how I could solve it? Thanks.
    Last edited by Eluder; 08-03-2008 at 11:43 PM.

    Desktop PC
    Asus P8P67 Deluxe
    Intel i7-2600k @ 4.5 GHz
    Corsair H100 w/2x Scythe GT AP15
    16GB DDR3-1600 G.Skill Ripjaws-X (9-9-9-24-2N)
    MSI GTX 680 Lightning @ 1370/6568
    Crucial M4 256GB
    WD Caviar Black 1TB
    LG GGC-H20L
    Pioneer BDR-205
    Seasonic M12D-850W
    Corsair Obsidian 650D
    Dell U2711

    HTPC
    Gigabyte GA-EP45-DS3R
    Intel E8500
    Artic Cooling Freezer 7 Pro + MX-2
    4GB OCZ Platinum XTC 6400 (5-4-4-15)
    HIS Radeon HD4850 w/Arctic Cooling Accelero Twin Turbo
    WD 6400AAKS 640GB
    LG GGC-H20L BD/HD Combo drive
    Corsair HX520W PSU
    Silverstone Grandia GD01B-MXR w/2x Noctua NF-R8

  2. #2
    Joined
    Nov 2007
    Location
    St-Sauveur, Quebec
    Posts
    69

    Re: eSATA on Maximus Acting Up

    The driver for the eSATA port is most probably being impeded by a poor bios revision...

  3. #3
    Joined
    Aug 2003
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    720

    Re: eSATA on Maximus Acting Up

    Well there is no 'native' eSATA port on the board; it's basically one of my SATA ports connected to a breakout SATA to eSATA bracket that is part of my case. I tested the port with an HDD directly connected to it via SATA, and the problem seems to exist in a similar manner. Basically my test is to copy a 14GB file from my main drive over to the other HDD, then copy it back. On the copy back, it seems to halt the system, but it appears to actually be copying the data in the background; this only happens when copying from the eSATA connected drive... strange.
    Last edited by Eluder; 08-04-2008 at 10:16 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •