Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17
  1. #1
    Joined
    Sep 2005
    Location
    Delaware?
    Age
    40
    Posts
    17

    6 core Phenom II 960T overclock question

    I have recently upgraded my aged computer of 7 years to something a little more substantial. Tech has changed since then and looking for a little advice/guidance. I now have an unlocked 6 core 960T (thanks to the egg) and looking to gain as much as i can from it. My specs:

    4gb x 2 G.Skill f3-12800CL9D (800mhz)
    Corsair 850w txv2 psu
    evga gtx 560 2gb oc
    Gigabyte 990FXA-ud5 Motherboard
    Phenom II 960T (3.03 ghz at stock)
    ~ cooled by an Antec Kuhler 620 (avg temp 29-32deg c)

    Thank you in advance

    ~ Montgomery
    Last edited by Montgomery; 03-10-2012 at 02:02 PM.

  2. #2
    Joined
    Aug 2002
    Location
    Sacramento, Ca.
    Age
    70
    Posts
    598

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    And your question is ??
    Electronic Smoke Signals From my "Techno Teepee"
    ASUS Crosshair V Formula AM3+ 990FX, 1703 bios
    AMD FX 8350 Vishera @ 5142Mhz [21x244] 1.536v
    Water Cooled - Koolance EX2-1055, CPU 370 WB, Idle=22c Load=53c
    32Gb G.Skill Sniper ddr3 1600 8G X 4 , 9-9-9-24 @ 1.55v
    ASUS HD7970-DC2T-3GD5, Cat 13.6 beta 2, Dell U3011 @ 2560x1600
    SanDisk Extreme 120GB SSD SATA 6Gb, 250Gb SATA 6Gb, 1Tb SATA 6Gb x2
    Win 7 Ultimate 64bit, Corsair Obsidian 800D, Corsair HX1000w PSU

  3. #3
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    days of searching for the cpu with the perfect stepping and squeezing every last mhz out of it, are probably over for me.

    i did play the lotto with the 960t a couple of months ago. it did unlock and with a little vcore bump, passed 10 hours of prime95 at 3.8g.

    i was more than happy.


    ud

  4. #4
    Joined
    Sep 2005
    Location
    Delaware?
    Age
    40
    Posts
    17

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    Back in the day on my DFI board, i had a few overclocking settings that i could use via board bios. With the newest of boards it seems that the options are mind bending in comparison. What i am trying to do with my current system is to tweak the vcore and memory voltage to gain a bit from both and up my processing speed. It seems that i should be able to just that with what i have, i just lack the knowledge and understanding. Any advice would be greatly appreciated.

  5. #5
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

    http://www.almico.com/sfdownload.php

    http://www.softpedia.com/get/Others/.../Prime95.shtml

    the only reason to raise the vdimm is if it's not defaulting to 1.5v. i imagine memory speed is running at 1333mhz. that you raise to 1600mhz manually in the bios.

    that's somewhere to start.


    ud

  6. #6
    Joined
    Sep 2005
    Location
    Delaware?
    Age
    40
    Posts
    17

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    Just an update..

    Currently have my processor at 3906.10, multiplier at x18, bus speed at 217 and the HT link at 2170. Going to see if i lower the multiplier and up the bus, lower the HT and see if i can get it over 4.0 ghz. think one of the issues will be heat, so will see about adding either a different fan or an additional fan to the underpowered cooling system..

    Thanks for your advice..

    ~ Montgomery

  7. #7
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    use the multiplier to raise the clock speed. back in the day, the ht was used because the multi was locked.


    ud

  8. #8
    Joined
    Sep 2001
    Age
    54
    Posts
    484

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    I just unlocked the other 2 cores on my Phenom II x4 960T to x6 1605T
    had it running 3.450 just raised Multiplier to 15 not sure if i need to make other adjustments. seemed to run stable. any ideas ?
    Rosewill Challenger U
    Raidmax 530 PSU
    AsRock 880GM Motherboard P1.20 Bios
    CoolerMaster TX3 HSF Push Mode
    AMD Phenom II x4 960T
    4 GIG (2x2gig) G-Skill DDR3 1333
    Sapphire HD 5850 1G GDDR5
    750 Gig Seagate Sata
    Bytecc 52 n 1 Card Reader
    Lite-On 16x DVD / Lite-On 16x DVD+ R/W Sata
    Onboard Sound / Onboard Lan
    PS2 Logitech Keyboard / PS2 Microsoft Mouse
    USB Logitech Camera
    Acer 20" LCD Monitor
    Windows 7 Ultimate 64 / Windows 8 64 RP v8400

  9. #9
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    i would think your good to go. you could prime95 a bit to be sure, if you wish.

    when enabling the the extra cores you lose the core temp sensors.



    ud

  10. #10
    Joined
    Sep 2001
    Age
    54
    Posts
    484

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    i can try that, i set everything back to default. going to do some testing back to what i had in last post. yes i did notice core temps read zero, but using just the 4 cores they were ranging 18-20c so i should be ok . as for prime 95 i'll have to get the newest one i have an older version and it's been years since running it.

    i try and write down all my settings and temps before doing stuff.

    thanks for the input
    Rosewill Challenger U
    Raidmax 530 PSU
    AsRock 880GM Motherboard P1.20 Bios
    CoolerMaster TX3 HSF Push Mode
    AMD Phenom II x4 960T
    4 GIG (2x2gig) G-Skill DDR3 1333
    Sapphire HD 5850 1G GDDR5
    750 Gig Seagate Sata
    Bytecc 52 n 1 Card Reader
    Lite-On 16x DVD / Lite-On 16x DVD+ R/W Sata
    Onboard Sound / Onboard Lan
    PS2 Logitech Keyboard / PS2 Microsoft Mouse
    USB Logitech Camera
    Acer 20" LCD Monitor
    Windows 7 Ultimate 64 / Windows 8 64 RP v8400

  11. #11
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    i got a reading with the 4 cores under load which was about 13c difference between the cpu and core temps . then extrapolate a core temp "number " with the cpu temp when running 6 cores.

    with my gigabyte 790x, cooler master 212 and the cpu running 3.6@1.40v, i have seen as high as 72c. i have had it under load for about 3 weeks while folding without error.


    ud

  12. #12
    Joined
    Sep 2001
    Age
    54
    Posts
    484

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    just set bios to 3.45ghz multi 15x230 1.32 v all 6 cores
    NB x10 2300 1.15v
    CPUID - reads Thuban x6 1605T
    ram prime 95 torture test for about 30 min ran all 6 cores
    cpu hit 57c and leveled out around 55c
    cpu fan was around 2766 CM TX3 push mode

    sysfan reading is 0- 1905 fluctuates 0-?

    other fan readings are ok

    don't remember how to post pics ?
    haven't tried games yet
    but run Sapphire Trixx @custom default haven't oc'd that yet
    Rosewill Challenger U
    Raidmax 530 PSU
    AsRock 880GM Motherboard P1.20 Bios
    CoolerMaster TX3 HSF Push Mode
    AMD Phenom II x4 960T
    4 GIG (2x2gig) G-Skill DDR3 1333
    Sapphire HD 5850 1G GDDR5
    750 Gig Seagate Sata
    Bytecc 52 n 1 Card Reader
    Lite-On 16x DVD / Lite-On 16x DVD+ R/W Sata
    Onboard Sound / Onboard Lan
    PS2 Logitech Keyboard / PS2 Microsoft Mouse
    USB Logitech Camera
    Acer 20" LCD Monitor
    Windows 7 Ultimate 64 / Windows 8 64 RP v8400

  13. #13
    Joined
    Jan 2003
    Location
    S.W. VA.
    Posts
    832

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    Quote Originally Posted by uddarts View Post
    days of searching for the cpu with the perfect stepping and squeezing every last mhz out of it, are probably over for me.

    i did play the lotto with the 960t a couple of months ago. it did unlock and with a little vcore bump, passed 10 hours of prime95 at 3.8g.

    i was more than happy.


    ud
    Right there with you buddy. All my systems now days crunch so I keep them stock, I like longevity. I have 1 of the system unlocked to a x4 (555be) with no oc.

  14. #14
    Joined
    Feb 2003
    Posts
    8,679

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    ^^^
    hardware is so much more productive now and we no longer need to listen to the 80mm fans running at 5000 rpm.



    Quote Originally Posted by miguelsantana View Post
    just set bios to 3.45ghz multi 15x230 1.32 v all 6 cores
    NB x10 2300 1.15v
    CPUID - reads Thuban x6 1605T
    ram prime 95 torture test for about 30 min ran all 6 cores
    cpu hit 57c and leveled out around 55c
    cpu fan was around 2766 CM TX3 push mode

    sysfan reading is 0- 1905 fluctuates 0-?

    other fan readings are ok

    don't remember how to post pics ?
    haven't tried games yet
    but run Sapphire Trixx @custom default haven't oc'd that yet
    your well on your way.

    seems that most of the pic post sites now require a registration of one sort or another.


    ud

  15. #15
    Joined
    Sep 2001
    Age
    54
    Posts
    484

    Re: 6 core Phenom II 960T overclock question

    All seems good so far left Video card alone
    played Crisis warhead all settings maxxed
    and nfs the run played for a few hours

    just going through games to make sure they all work


    not sure if sapphire trixx was my issue 80% load screen in warhead and rebooted
    but i think my vddc was at .949 not 1.087 <-- probably need to put in video card section ?
    Rosewill Challenger U
    Raidmax 530 PSU
    AsRock 880GM Motherboard P1.20 Bios
    CoolerMaster TX3 HSF Push Mode
    AMD Phenom II x4 960T
    4 GIG (2x2gig) G-Skill DDR3 1333
    Sapphire HD 5850 1G GDDR5
    750 Gig Seagate Sata
    Bytecc 52 n 1 Card Reader
    Lite-On 16x DVD / Lite-On 16x DVD+ R/W Sata
    Onboard Sound / Onboard Lan
    PS2 Logitech Keyboard / PS2 Microsoft Mouse
    USB Logitech Camera
    Acer 20" LCD Monitor
    Windows 7 Ultimate 64 / Windows 8 64 RP v8400

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •