Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    Hey guys,

    Last night, I updated my video (Nvidia) drivers, and after restarting I noticed an "X" over my sound icon in the system tray. In the past (long ago) I'd seen this happen, but not for some time. I tried re-installing the sound driver (worked prior) with no luck. I also checked Bios just to be 100% sure the device was still active (it is).

    Googling this issue is useless because 99% of results are people unaware you can switch playback devices having it change priority / default after driver install. All sound devices show up in device manager, but in their properties read the following;
    "Windows cannot start this hardware device because its configuration information (in the registry) is incomplete or damaged. (Code 19)"

    If anyone has experienced this, your experience and information would be gladly appreciated! I don't want to format!
    Screenshot of issue + System specs below;



    • CPU - AMD FX-8150
    • MOBO - Asus Sabertooth/TUF 990FX (orig not v2/v3)
    • GPU - Asus 1060 6gb (poop model)
    • PSU - Rosewill Lightning 1000w
    • Storage (A) - 2x Sandisk 240gb SSDs (RAID-0)
    • Storage (B) - WD 1TB Black
    • OS - Windows 8.1


    Thank you very much for taking the time to read this!
    Last edited by Fourty7; 02-09-2019 at 03:01 PM.

  2. #2
    Joined
    Feb 2004
    Location
    Janesville, Wi
    Posts
    6,447

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    What device(s) are you expecting sound from ?


  3. #3
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    Quote Originally Posted by mmettin View Post
    What device(s) are you expecting sound from ?
    The main output device is the Realtek driver, the MOBO's sound card. I also use the VB-Audio (comparable to virtual audio cable, better) for mixing channels (eg; mic + virtual inputs).

    Before restarting after installing the driver they were all fine. I'm considering trying to run DDU to see if they work after, not there yet though trying manual fixes (driver injection?) first...

    Since the error is Code19 I'm assuming it's a registry error and nothing I do manually with drivers is going to help though.

    *edit* Oh, and the USB audio device is a USB hardware mixer used for plugging in an XLR microphone.
    Last edited by Fourty7; 02-09-2019 at 03:00 PM.

  4. #4
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    *UPDATE*

    I tried doing a "Driver Roll-Back" through device manager on the Nvidia driver, that didn't do anything.. Also they really need to add a progress bar for that function lol... I left my comp alone for 30 mins to be 100% sure it was done before restart.

    I also tried installing an older version of the RealTek audio drivers for my motherboard, but at the end of the install I get this error;

  5. #5
    Joined
    Feb 2004
    Location
    Janesville, Wi
    Posts
    6,447

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    Quote Originally Posted by Fourty7 View Post
    The main output device is the Realtek driver, the MOBO's sound card. I also use the VB-Audio (comparable to virtual audio cable, better) for mixing channels (eg; mic + virtual inputs).

    Before restarting after installing the driver they were all fine. I'm considering trying to run DDU to see if they work after, not there yet though trying manual fixes (driver injection?) first...

    Since the error is Code19 I'm assuming it's a registry error and nothing I do manually with drivers is going to help though.

    *edit* Oh, and the USB audio device is a USB hardware mixer used for plugging in an XLR microphone.
    Well,

    I'd start with unplugging everything.

    And make the analog audio stuff work first.

    If I recall correctly, USB devices appear as another "audio card"


  6. #6
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    The only device I can unplug is the USB mixer. I unplugged it, restarted, no difference (besides it not showing up in device manager anymore). I can't unplug the RealTek device (SMD on MOBO), I can disable it in BIOS but that doesn't change anything.

    I learned something also; If you double-click the speaker icon (System Tray) when having this issue it opens a windows dialog attempting to fix the issues. It said there's an issue with the Nvidia HD Audio driver... But it couldn't fix / update it.

    After seeing this, I tried DDU thinking it might help. DDU's log shows it did remove the Nvidia audio drivers / devices, but all other audio devices are still broken / non existent in playback & recording devices.

    I'm pretty much at the point of formatting... So much work-in-progress is about to be flushed :/ ...Probably going to build a new system even though I was waiting for Ryzen 2 / 3000. Yeah, I could format and fix the issue, but it doesn't seem worth the effort right now (So many programs, customization of OS & devices, etc.) when I know I'm going to do it again in a few months. Should I just go a few months without sound and read the subtitles on PCPer vids!? Ugh! lol.

    **Update**

    I remembered I have a USB Sound Card (Literally the crappiest USB device w/ 3.5mm in+out) which I know worked prior, but I hadn't used in over a year (never really did)... I tried plugging it in to get some sound temporarily, and it doesn't even detect. Windows said it had an error detecting the USB device the first time I plugged it in, every time after it just does nothing. Before it essentially was plug-and-play. I'm thinking this has to be relevant in some way to deciphering wtf is going on here.

    If bored, feel free to look at my (potential) component selection for PC build... Not really worried about feedback, trying to be as cheap as possible without lacking performance. Also I will be moving the GPU + Storage over from this PC.

    The following link will ADD ALL ITEMS TO CART (newegg.ca)!!!
    https://secure.newegg.ca/Shopping/Ad...11-352-084%7c1
    Last edited by Fourty7; 02-09-2019 at 06:22 PM. Reason: Update

  7. #7
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    *Update*

    I've given up. I couldn't handle it anymore, Nvidia's support response was a good laugh though!.. Almost ready to format, everything from main drive moved over. In the future, I will never install an Nvidia (or possibly any) driver without creating a restore point before so. I'm listening to music on an old MP3 player from ali express (lol it's a POS) in the mean time.

    I personally just don't get it, I've put this system through hell since its last format (4-5 years), I've been through countless versions of DAW software which often included audio drivers, I've manually fixed situations when programs didn't work, etc... In the end, updating Nvidia drivers was the thing to completely perma-break it? :/ Never fails lol.

    At least I'm at a point I'm content formatting, knowing I can forget about the clutter (random maya work mostly) I had going on if nothing else. It's been a while since a "fresh start", time to remember what it feels like!

    I'll leave the thread open in case anybody has a fix for others with this issue and would like to share, or in case anyone wants to laugh at me (don't worry I acknowledge reality and couldn't care less about judgement lol).

    Take care, and seriously, thank you very much for trying to help.

  8. #8
    Joined
    Nov 2001
    Posts
    8,473

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    Did you try doing a system restore to time before the problem occurred ? Usually a system restore point is created automatically on a driver update or on a time basis.
    Last edited by CMB; 02-10-2019 at 12:51 AM.

  9. #9
    Joined
    Jun 2016
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Age
    31
    Posts
    13

    Re: Nvidia Drivers killed Sound Drivers?

    Quote Originally Posted by CMB View Post
    Did you try doing a system restore to time before the problem occurred?...
    Negative. I honestly forgot about system restore, I haven't used it for like a decade, and that probably would have worked.

    I can't try now, I'm replying post-format. This time around installing the 418.81 didn't break anything. Kinda happy I formatted too, the clutter was getting bad.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •